‘Flaptekst’
van: Peter Bak, Harde koppen, rechte lijnen. De lokale en regionale edities van Trouw in oorlogstijd (Amsterdam-Kampen 1993)
Op 18 februari 1943 verscheen het eerste nummer van Trouw. Ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum schreef historicus Peter Bak een boek over Trouw, toegespitst op de lokale en regionale edities in het laatste oorlogsjaar.
    Het boek geeft een beeld van het ontstaan en de enerverende eerste jaren van het blad. Medewerkers schreven, drukten en verspreidden de krant met gevaar voor eigen leven.
    Vanaf het begin waren er discussies over de identiteit, politiek en het redactionele beleid: moest het een antirevolutionair of een meer algemeen-christelijk blad worden? Zou er na de oorlog een Christelijke Volkspartij moeten komen en welke rol kon Trouw daarbij spelen? Boeiend beschreven is ook de relatie tussen de Amsterdamse redactie en de lokale/regionale edities die soms hun eigen koers uitzetten.
    Ook door de zorgvuldig uitgekozen illustraties is Harde koppen, rechte lijnen een waardevolle historische uitgave en een luisterrijk jubileumboek voor het vijftigjarige Trouw.

> Tekst van het boek
> Recensies
> Interview over het boek
> NRC-Handelsblad 23 januari 1993
Bak schrijft !     |     Historicus, schrijver en redacteur Peter Bak
Gepubliceerd >